Overgave 3e Editie 2022

De volgende 4e editie van de Overgave is op 31 oktober tot 4 november 2022.

Een intensieve training voor veteranen die kampen met post traumatische stress, overspanning, burnout en levensvragen die voortkomen uit hun uitzendingen naar oorlogsgebeiden en de nasleep daarvan.

De Overgave is een lichaamsgerichte training waarin we gebruik maken van (actieve) meditatie, lichaamswerk, ademwerk en psycho-educatie, die je leert ontspannen, reguleren, ontladen, in balans komen en weer opladen.  

Voor enkele veteranen een nieuwe ervaring en voor anderen inmiddels een jaarlijks terugkerende APK onderhoudsbeurd.

De trauma’s en lang aanhoudende stress die deze mannen hebben moeten doorstaan zijn inmens.
Hun lichaam en geest heeft al die klappen moeten opvangen en nauwelijks de tijd gehad om bij te komen en goed te herstellen. Hun interne klok en zenuwstelsel vaak flink van de leg, of beschadigd en een burnout nabij door het constant aanhoudende gevecht tegen de lichamelijke klachten en de druk om toch goed te moeten blijven presteren. En dat “presteren” is dan meer een overleven geworden en gaat maar door, is niet meer te stoppen. Presteren op je werk, in je gezin, bij je vrienden of op de sportclub, met volle vaart door alles heen totdat er iets gebeurd wat alles laat stoppen.

Daarom is het voor hen zo belangrijk om te leren afremmen en tot stilstand te komen, om zich over te geven aan de vermoeidheid van lichaam en geest en deze zo de kans te geven zich te herstellen en weer op te laden.

Maar als de “auto” afremt wordt de achteruitkijk spiegel steeds groter en komt het verleden ook weer om de hoek kijken en zullen we daarmee in het reine moeten komen.

In de kleine veilige groep is er ruimte voor ieders verhaal en alles wat daarbij hoort, kunnen zaken uitgesproken worden die als een steen op de ziel lagen en herinneringen een plek te geven die als een puzzelstuk de verhalen compleet maken. Om uiteindelijk steeds beter te beseffen dat we het allemaal overleefd hebben.

Samen werken we naar verbondenheid; allereerst met onszelf en van daaruit met onze naasten en de wereld om ons heen.

“Van post traumatische stress, naar post traumatische groei”.

Ik wil de moedige mannen bedanken voor hun inzet, lef, doorzettingsvermogen en broederschap tijdens deze training.

True warriors of the soul! 

De volgende 4e editie van de Overgave is op 31 oktober tot 4 november 2022.

Heb je interesse of weet je iemand die dit goed zou kunnen gebruiken dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Sander 06 26 49 84 99 of Caroline 06 26 36 66 79.

Review Overgave 2022:

De overgave heb ik als transformerend ervaren. Mijn spirituele reis duurt al flink wat jaren maar dit is de eerste training die me mijn grenzen heeft laten voelen en daarover heen heeft laten gaan. Dit betekende dat de “space” /trainingsomgeving veilig genoeg is omdat te kunnen. Dat als oud militair zeggende is vrij uniek. De pantserlagen die opgebouwd zijn laten zich niet zomaar en makkelijk afbreken! Doordat de training op een goede manier in elkaar zit en constant bijgeslepen wordt is dit een soort maatwerk die voor het werken met en voor (ex) militairen ideaal is.

Naar mijn mening is deze training een hoog nodige aanvulling op de bestaande trajecten die vaak net niet genoeg bieden om dit zeer moeilijke gedeelte van het trauma werk aan te kunnen. Naar mijn mening dienen dit soort trajecten en precies in deze kleine groep structuur standaard te worden aangeboden aan defensie personeel. Voor mezelf is het een soort van”apk” die ik van plan ben om jaarlijks te doen. Ik heb daar ervaren en gezien wat deze methode van training doet met mannen,die al langer deze methodiek toepassen, en anderzijds mannen die nu deze stap voor de eerste kennismaking durfden te zetten. De transformatie is voelbaar en zichtbaar en geeft mij daardoor ook meer inzicht en kracht. Het is een duaal individueel groepsproces,en daar bedoel ik mee dat het groepsproces daar dusdanige inzichten brengt als individu die voor mij weken na de training nog steeds behulpzaam zijn bij mijn eigen triggers en gedachten.

Al met al een zeer waardevolle trainingsweek die door Sander en Caroline op zeer mooie en gevoelige wijze wordt gebracht , om de optimale resultaten te halen vraagt het totale overgave en dat is wat Sander en Caroline samen met hun team weten te creëren ,een veilige doorbrekende week die ik graag nogmaals wil gaan doen om me dan te laten verrassen wat de overgave me ditmaal brengt !